Generalități
Mastopexia sau Liftingul mamar este o procedură ce ridică sânul și îi modifica forma pentru a recăpăta un aspect asemănător cu cel din tinerețe.
Înaintarea în vârstă duce la pierderea treptată a elasticității pielii si la relaxarea ligamentelor lui Cooper ce țin sânul ridicat. În combinație cu eventualele fluctuații de greutate, sarcini și alăptare, sânii suferă o serie de modificări ce permit întinderea țesuturilor și căderea acestora. Operația de lifting mamar poate corecta aceste modificări.
În timpul acestei operații, excesul de piele este excizat și țesutul glandei mamare este reorganizat pentru a obține rezultatul dorit. Această procedură poate fi asociată cu mărirea sânilor cu implanturi sau micșorarea sânilor prin excizarea țesutului mamar în exces.
Este o operație delicată dar care poate avea rezultate foarte satisfăcătoare. Este important de înțeles ca rezultatele variază foarte mult între pacienți pentru ca fiecare suntem diferiți, iar vârsta, constituția, genetica, metabolismul și stilul de viață, sarcinile, alăptarea etc, afectează foarte mult rezultatul dar și stabilitatea acestuia în timp.
Sânul nu este un țesut stabil pe parcursul vieții și acesta va suferi în continuare modificări pe parcursul vieții. De aceea tehnica folosită se adaptează fiecărei paciente în parte existând mai multe tipuri de lifting mamar.
Este esențială comunicarea cu pacienta, creionarea unor așteptările realiste și înțelegerea intervenției.
Anatomie și cauze
Glanda mamară este formată din parenchim (țesutul glandular), septe, ligamente și ducte, înconjurate de un strat generos de grăsime. Glanda mamară poate varia foarte mult ca mărime și formă de la femeie la femeie. Sânii nu sunt niciodată simetrici, dar diferențele pot fi foarte mici sau foarte mari, situație când acest lucru deranjează. De asemenea, creșterea sau scăderea în greutate se reflectă la nivelul sânului.
Sarcina și alăptarea aduc la rândul lor modificări mari la nivelul sânilor; Pe lângă creșterea normală în volum ce are loc pe parcursul sarcinii, în perioada alăptării, sânul își modifică volumul de mai multe ori pe zi. Este ușor de înțeles că un asemenea stres la nivelul pielii și țesuturilor sânului nu rămâne fără consecințe.
În timp, pielea își pierde elasticitate și se întinde, permițând sânului să se aplatizeze si să se alungească, cazând sub linia de sub sân. Complexul areolo-mamar (zona maro din centrul sânului), se întinde, devine mai mare și adoptă uneori o forma ovoidă, asimetrică între cei doi sâni. Un grad mare de ptoza poate aduce complexul areolo-mamar într-o poziție ce privește în jos. Septele și ligamentele devin mai laxe cu timpul și permit căderea în jos a glandei mamare; astfel volumul sânului va fi mai mare în polul inferior și plat în partea de sus.
Combinația tuturor acestor modificări duce la aspectul lăsat al sânului. Există 3 grade de ptoză mamară. Un grad mic de ptoză necesită o operație de mai mică amploare, pe când un grad mare de ptoză necesită o operație mai complexă.
Prima vizită la medic
- Medicul va întreba despre starea dvs. de sănătate, stilul de viață, medicație. Este important să discutați dacă aveți în plan să slăbiți. Scăderea în greutate cu un număr mare de kg poate compromite rezultatele acestei operații. Este Important să fiți la o greutate stabilă
- Spuneți medicului dacă vă gândiți să rămâneți însărcinată în viitor. Aceasta procedura poate reduce cantitatea de lapte pe care o poate produce sânul.
- După discuție, medicul vă va examina: va evalua aspectul sânilor și al pielii, poziția lor, mărimea lor, dacă sunt sau nu simetrici. Medicul va palpa sânii și axila. Va efectua niște măsurători și vă va explică în ce constă intervenția și ce procedura vi se potrivește cel mai bine.
- Dacă decideți să urmați intervenția, medicul vă va da un set de analize să le faceți și veți primii indicații de urmat înainte și după operație. Va fi nevoie să faceți o mamografie
Intervenția chirurgicală
- În dimineața intervenției nu aveți voie să consumați alimente (nici solide nici lichide) sau apă.
- La clinică veți completa un dosar medical.
- Apoi medicul vă va vedea și consulta din nou. Va efectua marcajele preoperatorii.
- Va urma consultul preanestezic cu medicul anestezist. Apoi veți fi condusă la sala de operație.
- După ce ne asigurăm că sunteți confortabilă, va începe anestezia și apoi intervenția chirurgicală.
- În funcție de tipul de operație care vi se potrivește, cicatricile postoperatorii sunt în jurul areolei mamare, în jururl areolei și în partea de jos a sânului sau în jurul areolei, în partea de jos a sânului și în șanțul submamar.
- În timpul operației sânul va fi ridicat și forma acestuia va fi modificată. Se vor micșoră areolele dacă e necesar, se va micșoră sânul dacă e necesar.
Ce trebuie să știți după operație
- Veți rămâne internată una sau două nopți.
- 1-2 zile postoperator e posibil să aveți tuburi de dren pentru a ușură evacuarea lichidelor acumulate postoperator.
- La externare veți primi o rețetă cu medicația postoperatorie.
- Inciziile vor fi pansate și o să îmbrăcați un sutien medical de susținere.
- Sânii vor fi edematiati și pot apărea vânătăi. Acestea dispar cam în 2 săptămâni.
- O să aveți senzația de amorțeală la nivelul sânilor dar sensibilitatea revine treptat la normal.
- Forma sânului, imediat după operație, va fi modificată. În lunile următoare operației forma lor va suferi mici modificări odată cu vindecarea și ajustarea țesuturilor la nouă formă.
- Va fi nevoie să purtați bustieră medicală timp de 3-4 săptămâni.
- Firele folosite pot fi resorbabile; dacă nu vor trebuie scoase la 14 zile.
- Sânii trebuie protejați de traumatisme. Efortul va fi limitat.
- Expunerea la soare trebuie evitată pe parcursul vindecării cicatricilor.
- Medicul vă va spune când vă puteți relua activitatea sexuală și activitatea zilnică normală.
- Va trebui să reveniți pentru controale periodice.
Inainte / Dupa procedura de Ridicare Sani
Complicații posibile
- Cicatrici hipetrofice sau keloide (la persoanele cu predispozitie)
- Modificarea sensibilității
- Neregularități sau asimetrii
- Necroze parțiale
- Infecție
- Sângerare
- Dificultăți la alăptare
De ce lifting mamar cu Dr. Oțel Ana?
- Abordare personalizată pentru rezultate naturale. Ai parte de soluții adaptate nevoilor tale unice, care îți păstrează naturalețea și îți îmbunătățesc aspectul fără să pară artificial.
- Tratament complex și tehnici avansate, dincolo de simpla corecție. Nu mă limitez doar la îndepărtarea excesului de piele. Adresez toate aspectele esteticii sânilor tăi. Folosesc cele mai recente tehnici pentru a-ți oferi soluții personalizate, tratând diverse probleme, precum: ptoza de țesut glandular, un complex areolo-mamar lărgit, ptoza complexului areolo-mamar, lipsa volumului, pielea întinsă și lipsită de elasticitate, excesul de grăsime în partea laterală a sânului, un sân foarte lat etc., pentru a-ți oferi un rezultat complet, durabil și armonios.
- Peste 12 ani de experiență și expertiză în continuă dezvoltare. Chirurgia sânului este una dintre pasiunile mele. Mă dedic în mod constant să învăț și să aplic cele mai noi metode și descoperiri din domeniu, particip la cursuri și congrese internaționale, astfel încât tu să beneficiezi de tratamente moderne și eficiente, care respectă cele mai recente ghiduri.
- Consultație detaliată pentru decizii informate. În timpul consultației, îți explic în detaliu toate opțiunile disponibile și îți ofer recomandări personalizate, astfel încât să faci cea mai bună alegere, știind exact ce implică procedura și ce rezultate vei obține pe termen lung. Sunt alături de tine cu empatie, oferindu-ți confort și transparență, pentru ca tu să ai acel peace of mind de care ai nevoie înainte și după.
FORMULAR PROGRAMĂRI DR. OȚEL ANA
Ai apelat la serviciile dr. Ana Oțel? Lasă un comentariu cu feedback-ul tău.