Generalități Sindrom de Canal Cubital

Sindromul de canal cubital este o maladie a nervilor periferici și anume a nervului ulnar.

Apare prin compresiunea acestui nerv la nivelul cotului, unde trece prinț-un șanț osteofibros și este localizat foarte superficial. Acesta localizare îl face extrem de susceptibil la traumatisme.
La unele persoane acest canal permite alunecarea nervului peste condilul humeral, apărând astfel inflamația cronică a nervului.

Indiferent de cauza apariției, simptomatologa este asemănătoare: amorțeală degetelor 4-5 de la mână, fulgerături și înțepături la nivelul degetelor 4-5, durere în zona superointernă a antebrațului, slăbiciune la nivelul mâinii, dificultăți la scris și alte activități desfășurate cu mână.

Cauze Sindrom de Canal Cubital

Nervul ulnar este unul dintre cei mai importanți nervi ai membrului superior, împreună cu nervul median și radial. El inervează motor o parte din musculatură antebrațului și mâinii și senzitiv degetele 4 și 5 ale mâinii și partea lateral a pielii mâinii. În cursul lui de la nivelul măduvei vertebrale poate fi afectat în diverse locații, dar cel mai frecvent acesta este lezat la nivelul cotului, unde are o poziție foarte superficială.

O altă zonă unde este frecvent afectat o reprezintă canalul Guyon la nivelul mâinii, simptomatologia fiind asemănătoare indiferent de locul afectării.

Odată cu flexia cotului, nervul ulnar este supus unor schimbări de poziție, formă și presiune foarte mari, care repetate de multe ori în cursul unei zile pot duce la inflamarea acestuia. De asemenea sprijinul în cot îndelungat poate avea același rezultat. O laxitate mare a țesuturilor, prezentă la unele persoane, poate duce la subluxarea nervului ulnar din canalul lui, obligându-l să treacă peste condilul humeral osos, ceea ce creaza inflamație.

Totodată, orice traumatism sau fractura în zona cotului pot duce la dezvoltarea unui sindrom de canal cubital. Reumatismul articular aduce în sine o componentă inflamatorie care poate afecta nervul ulnar. Diabetul zaharat, alcoolismul și fumatul sunt de asemenea factori favorizanți. Afectați sunt mai frecvent barbații decât femeile și personele trecute de 35 ani. Indiferent de patogeneză simptomatologia este asemenatoare:

  • Parestezii la nivelul degetelor 4 (jumătățea ulnara) și 5.
  • Senzații de arsură și fulgeratură.
  • Durere la nivelul zonei superointerne a antebrațului și a cotului (aceasta poate iradia în sus să în jos).
  • Slăbiciune musculară la nivelul mâinii manifestate prin dificultate la a deschide ușă, borcane, la scris sau orice acțiune repetitiva cu mână.

Lăsată netratată, duce la instalarea leziunilor permanente la nivelul nervului, care nu mai pot fi ameliorată de nici o formă de tratament.

Prima vizita la medic

Medicul va efectua niște teste și va discută despre istoricul afecțiuni pentru a stabili un diagnostic corect. Dacă se pune problema unei intervenții chirurgicale medicul vă va informa despre aceasta și ce trebuie să știți înainte și după operație. Apoi, dacă este necesar, va indica câteva testări, după caz:

  • Ecografie
  • EMG
  • Teste de conducere nervoasă
  • Radiografii
  • RMN

Tratament Sindrom de Canal Cubital

Uneori, în fazele incipiente ale bolii tratamentul poate fi nechirurgical. Asta însemnând o limitare a activității care cauzează simptomatologia împreună cu tratament medicamentos si posibil purtarea unei orteze. Dacă aceste metode nu funcționează se pot încerca infiltrațiile locale de corticoizi. Dacă și această metodă eșuează atunci se pune problema unei intervenții chirurgicale.

Tratamentul chirurgical: decompresiunea canalului cubital presupune efectuarea unei incizii la nivelul fetei interioare a cotului. Prin aceasta se identifică nervul ulnar și se eliberează din canalul acestuia și de orice zona care îi poate jena cursul, atât static cât și la mobilizare. Apoi se testează mobilitatea nervului odată cu mișcările cotului. Dacă acesta se luxează din canalul lui și trece peste proeminențe osoase care pot cauza inflamație, nervul este transpozat anterior într-o locație unde este protejat de agresiuni.
La finalul intervenției se închide plaga operatorie și se lasă pe loc o lamă sau tub de dren.

Ce trebuie să știți înainte de operație

  • Nu luați Aspirină, Antiinflamatoare, Uleiuri esențiale, Omega 3 sau 6 cu 2 săptămâni înainte de operație.
  • Fumatul prelungește durata vindecării și recuperării și crește riscul apartitici infecțiilor.
  • Faceți dus cu săpun cu Clorhexidina în dimineață intervenției.

Ce trebuie să știți după operație

  • Puteți pleca acasă în aceeași zi.
  • Tubul / lama de dren se suprimă în ziua 2 sau 3 postoperator.
  • Firele se suprimă la 10-14 zile postoperator.
  • Imediat după procedură vă puteți aștepta la o durere moderată pentru care veți lua medicația prescrisă.
  • Mâna se va ține ridicată deasupra inimii câteva zile postoperator.
  • Se recomandă mișcarea mâinii și folosirea ei în limita durerii.
  • Se poate face duș după 72h.
  • Durerea și amorțeala cauzate de boală trec la scurt timp după procedură dar forța poate reveni după o perioada mai îndelungată.
  • Medicul vă va sfătui când puteți relua munca.

Preț Sindrom de Canal Cubital de la 400€

FORMULAR PROGRAMĂRI DR. ANA OȚEL



    Ai apelat la serviciile dr. Ana Oțel? Lasă un comentariu cu feedback-ul tău.

    Salut! Sunt dr. Ana Oțel. Cu ce te pot ajuta?
    Call Now ButtonClick pentru apel telefonic